Hoe Harry en Meghan koning en koningin van Canada kunnen worden

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat prins Harry (33) en Meghan Markle (36) koning en koningin van Canada zullen worden, maar in theorie is het perfect mogelijk. Dat schrijft de Canadese krant National Post. Dankzij een gat in de wetgeving kunnen de Canadezen de kersverse hertog van Sussex kronen tot hun vorst. 

De Canadese grondwet zegt dat het Noord-Amerikaanse land een monarchie moet zijn, maar het zegt niet wie die monarch juist moet zijn. De wet die zegt dat de monarch van Canada een officiële erfgenaam van koningin Victoria moet zijn werd in 1893 afgeschaft.

In theorie kunnen de Canadezen, als ze dat willen, koningin Elizabeth afzetten en vervangen door elke royal die ze maar wensen. “Volgens de interpretatie van de federale regering in koninklijke erfopvolging in Canada, kunnen we prins Harry met een gewone parlementaire meederheid koning maken van Canada”, schreef professor en grondwetspecialist Philippe Lagasse, die het gat in de wetgeving ontdekte, op zijn blog.

Volgens de National Post zou de kroning van de Britse prins, als het Canadese parlement het goedkeurt, in minder dan een maand kunnen plaatsvinden. Het is nog maar de vraag ofdat het ooit zover komt.

Lees verder onder foto

Huwelijksfoto van Harry en Meghan. © Alexi Lubomirski, Kensington Palace

Volgens artikel 41 van de Canadese grondwet vereist elke verandering van de “Office of the Queen” de unanieme toestemming van alle tien provincies in Canada. Toch kan de regering van premier Justin Trudeau dit makkelijk omzeilen door de regels van de troonopvolging te veranderen, wat door het federale parlement in Ottawa, de hoofstad van Canada, met een gewone meerderheid goedkeurd kan worden.

Verraad

Indien de premier daadwerkelijk een wetsvoorstel indient, dat ervoor zorgt dat prins Harry koning van Canada wordt, is de kans groot dat hij onmiddellijk teruggefloten wordt door het Hooggerechtshof van Canada. Dit vanwege een precedent in 2003 voor Ontario Superior Court waar federale advocaten met succes hebben betoogd, terwijl het geen expliciet geschreven wet is, dat de Canadese wet diep verbonden is met het idee dat de koning en koningin van Canada dezelfde moeten zijn als in het Verenigd Koninkrijk. Het hoogste rechtsprekende orgaan van Canada kan ook de wet inroepen die zegt dat het land “federaal verenigd is tot één heerschappij onder de kroon van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland.”

Tot slot, en niet onbelangrijk, moet prins Harry, zesde in lijn voor de Britse troon, eerst zelf akkoord gaan. Al kunnen we er bijna zeker van zijn dat Harry zijn eigen familie nooit zal verraden om staatshoofd van Canada te worden.

KF

Bron: National Post

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s